Jdi na obsah Jdi na menu
 


Haffanbrädl z Haffenbrädlu

Novoštítný rod, jehož zakladatel Jan Jiří Haffanbrädl z Haffenbrädlu ( 1786), sklářský mistr a majitel několika skláren  na Šumavě , byl roku 1783 vyzdvižen císařem Josefem II. do rakouského rytířského stavu a zároveň získal inkolát  a český rytířský stav. Již v roce 1771 zakoupil statek Železnou Rudu. Jeho potomci vybudovali největší šumavskou sklárnu v Alžbětíně.V roce 1790 byly jeho děti František Ignác, František Xaver, Alois, Jan Nepomuk a Elisabeth, bavorským kurfiřtem  Karlem Theodorem  povýšeny do stavu svobodných pánů. Želzenou Rudu zdědil Jan Nepomuk  Haffanbrädl z Haffenbrädlu a v roce 1809  pak jeho děti  František Xaver Haffanbrädl z Haffenbrädlu a Jan Nepomuk Haffanbrädl z Haffenbrädlu.

Rodina vybudovala na statku železářský podnik , výrobnu železářského zboží a sklářskou huť.

Zmíněný František Xaver Haffanbrädl z Haffenbrädlu, který zdědil podíl svého bratra , vlastnil tyto podniky  a statek do 50. let 19. století.

Zmíněný František Ignác  Haffanbrädl z Haffenbrädlu  vlastnil v letech 1804-1806 statek Český Rudolec na Moravě.

Alois Haffanbrädl z Haffenbrädlu byl v letech 1795-1801 majitelem statku  Ulice u Stříbra.

Marie Eliška  Haffanbrädlová z Haffenbrädlu zdědila statek a vystavěla v roce 1779 pozdně barokní zámeček Debrník, který byl vyčleněn ze Železné Rudy.

Ve 30. a 40. letech 19. století žili také Wilhelm Haffanbrädl z Haffenbrädlu a Andreas Haffanbrädl z Haffenbrädlu, spolumajitelé domu ve Všehrdově ulici na Malé Straně v Praze.

Andreas Haffanbrädl z Haffenbrädlu byl justiciářem v Českém Dubu. Snad on byl v roce 1836 zbaven šlechtického stavu.