Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lipovský z Lipovice

Starý český vladycký rod z Prachaticka. První zmínka o tomto rodu je z roku 1158,  kdy se po boku českého kníže Vladislava II. a císaře Fridricha Barbarosy zúčastnili bojů o Milán.Nejstarší zmínka o rodu Lipovských z Lipovice spojená s rodovou vsí a tvrzí Lipovice je z roku 1386, kdy byl vladyka Jan z Lipovice majitelem vsi i tvrze na jejím kraji. V majetku vladyků Lipovských zůstalo lipovické panství až do roku 1544, kdy bylo poprvé prodáno. Během následujících let se tvrz ještě několikrát do majetku Lipovských z Lipovice vrátila, jak koupí tak i věnem, ale v roce 1693 František Karel Lipovský z Lipovice definitivně prodal rodovou tvrz hraběti Ferdinandu DItrichštejnovi a od té doby tvrz sloužila již jen jako sýpka.Sloužili  jako úředníci , především u Rožmberků, jako Chval Lipovský z Lipovice, nebo u pánů z Hradce, jako Václav Lipovský z Lipovice Na Moravě získal Václav Lipovský z Lipovice v roce 1596 statek Řečici u Dačic. Jeho syn Jáchim Lipovský z Lipovice se účastnil povstání, ale byl omilostněn, statek mu zůstal a zdědil ho jeho synovec Adam Lipovský z Lipovce (ꝉ 1672), který měl čtyři syny.

Václav František Lipovský z Lipovce (ꝉ 1694) založil panskou linii rodu, která stále držela statek Račice. Jeho synem byl Václav Oldřich Lipovský z Lipovice (ꝉ 1712),  následoval Antonín  a jeho syn  František (1738-1790), který měl syny Emanuela Lipovského z Lipovice (*1763) a Antonín Lipovského z Lipovice  (ꝉ 1794), jehož synové  Karel a Bedřich Lipovští z Lipovice  v roce 1830 Řečici prodali. Tím stopy po panské pošlosti mizí.

Rytířská linie pokračovala dalším synem zmíněného Adama, Františkem Karlem (ꝉ 1742), který získal statek Životice. Měl syny Adama Jiřího Lipovského z Lipovice, který byl knězem, Jana Karla Lipovského z Lipovice , který byl křížovníkem s červenou hvězdou , Františka Václava Lipovského z Lipovice (1708-1757) a Václava Engelberta Lipovského z Lipovice . Životice přijal František Václav Lipovský z Lipovice a vyženil Kňovice.. Jeho syny byli Vincent Lipovský z Lipovice a Josef Jáchym Lipovický z Lipovice. 

Vincent Lipovský z Lipovicce zdědil Kňovice. a měl syna Karla Lipovského z Lipovce.  Snad jeho synem byl  stejnomenný  Karel (*1889/1890), majitel jezdecké školy , který měl syna Ferdinanda Lipovského z Lipovice .

Zmíněný Josef Jáchym Lipovský z Lipovice získal Suchdol  a Štetkovice na Beorunsku. Měl tři syny , z nichž statky zdědil Václav Lipovský z Lipovice (ꝉ 1847), který měl dva syny, Josefa Lipovského z Lipovice  (1825-1898), který se stal knězem a působil v českých krajanských kruzích v Americe a také v Číně.

Poslední, v historii rodu, byla baronka Milada Anna Lipovská z Lipovic, a Volfířovic provdaná Gresserová, jež zemřela v Praze na Klárově v prosinci 2011, čímž šlechtický rod vymřel  po přeslici. Posledním mužským potomkem rodu byl rytíř Václav Antonín Lipovský , baron Lipovský z Lipovice a Volfířovic, který zemřel v Praze v květnu 1985.

Lipovští také vlastnili drobné statky v okolí Lipovce, např. Údraž na Protivínsku, Počepice, Starý Smolivec atd.

 

Erb: Na modrém štítu byla polovina  zlatého lva, která se opakovala v klenotu.