Jdi na obsah Jdi na menu
 


Strojetický ze Strojetic

Starý český vladycký rod z Podbořanska.

V II. polovině 15. století se rozdělil do pěti linií, Žibřidovy, Řesanské, Kralovické, Tlucenské, a Řepansko-Libynské. Linie Žibřidova a Kralovická vymřely na počátku 17. století, respektive koncem 16. století. Žibřid Strojetický ze Strojetic  držel Deštnici na Lounsku , jeho syn Kašpar Strojetický ze Strojetic získal Střekov, jeho potomci  pak drželi statky na Žatecku, např. Chudeřín, nazývali se Dešenští ze Strojetic. Řesanská linie držela statek Řesanice u Lnářů od roku 1523 do roku 1676, kdy jej Jindřich  Petr Strojetický ze Strojetic, syn Jindřicha Strojetického ze Strojetic, prodal a koupil Touškov. Jeho syn Petr Ignác Strojetický ze Strojetic  držel Radíč. K této linii náleželi také Jan Ferdinand Strojetický ze Strojetic (ꝉ 1725), který v roce 1702-1719 držel Dolní Hrachovice u Mladé Vožice a Jan Strojetický ze Strojetic (ꝉ 1794). Dále tato linie držela Kladrubce.

Linie Tlucenská držela od roku 1548 statek Tlucná. Jan Jindřich Strojetický ze Strojetic (ꝉ 1646) zdědil statek Křimice, v roce 1627  byl povýšen do panského stavu, ale zemřel bezdětný a Křimice zdědili Vrtbové. Ondřej Strojetický ze Strojetic koupil v roce 1549 Dolní Kralovice. Jeho synovi Abrahamovi Strojetickému ze Strojetic patřila Střítež, zemřel na počátku 17. století.

Nejdéle žila linie původně na Řepanech, ze které pocházel Purkart Strojetický ze Strojetic (ꝉ 1683). Měl syna Jiřího Diviše Strojetického ze Strojetic (ꝉ 1728), který byl hejtmanem Žateckého kraje a vlastnil statek Libyně u Lubence.  Jeho syn Antonín Arnošt Strojetický ze Strojetic (ꝉ 1772) vlastnil Modřejovice, Terešov, Malé Lochovice a dům ve Vodičkově ulici v Praze na Novém Městě. Měl tři syny  Jana Strojetického ze Strojetic, Jiřího Antonína Strojetického ze Strojetic, který byl členem jezuitského řádu a Karla (ꝉ 1770). Jeho synem byl Karel Josef Strojetický ze Strojetic, žijící ještě koncem 18. století. Snad z této linie pocházel František Strojetický ze Strojetic, který držel od konce 40. do 80. let 18. století statek Horní Záhoří u Žlutic a měl syna Jana Strojetického ze Strojetic.

Strojetičtí ze Strojetic byli katolíky, proto přežili bez úhony pobělohorské konfiskace.

Příbuzenskými svazky byli Strojetičtí ze Strojetic spojeni s Deymy ze Stříteže, Točníky z Křimic, pány ze Švamberka, z Vrtby, Malovci z Malovic a dalšími.

Erb: v modrém štítě je zlaté jelení paroží.